Meteen naar de inhoud

THIM stopt

De balans opmakend na dertien jaar heb ik besloten om te stoppen met Stichting THIM muziektheater.

De lockdown periode heeft THIM muziektheater flink parten gespeeld. De ad-hoc locatie-productie ZOEM met Quink Vocaal Ensemble moest de dag vóór de première in Het Zandkasteel worden afgeblazen. En ook het het operaproject Les Enfants Terribles van Philip Glass, kreeg mede dankzij de lockdown de genadeklap en moest worden stopgezet.

Het valt niet te ontkennen dat de covid-periode heeft meegewogen bij mijn besluit met THIM te stoppen. Maar het idee borrelde al langer.  De belangrijkste reden om te stoppen is dat ik voortaan liever meer tijd aan kleinere, sneller te realiseren ideeën en samenwerkingsprojecten wil besteden. Geen grote, langdurige projecten, maar kleinere artistieke activiteiten waar ik geen eigen stichting voor nodig heb.

Het opzetten van een THIM project kost namelijk veel tijd, geld en energie om alleen al de vóórwaarden te scheppen die nodig zijn om ten slotte het artistieke deel van de productie mogelijk te kunnen maken. Twee jaar voorbereidend werk tegenover een maand artistiek werk is heel normaal en vaak ligt de verhouding nog schever. Het vraagt veel geduld en een lange adem. Dat breng ik, merk ik, na meer dan tien jaar inzet, niet meer op.

Met trots kijk ik terug op producties die ik heb kunnen realiseren vanuit de filosofie van THIM: alle betrokken kunstdisciplines zijn gelijkwaardig, en de inhoud bepaalt de vorm. Deze uitgangspunten zal ik bij toekomstige activiteiten blijven uitdragen!

De opheffing van Stichting THIM muziektheater vraagt zorgvuldigheid en daarom enige tijd. Het bestuur en ik zijn nog in overleg maar we denken dat begin 2022 de opheffing een feit zal zijn.

Maar voor het zover is zal er dit najaar van de laatste THIM-productie HUIS met Quink Vocaal Ensemble een goede audio-opname gemaakt worden in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum.

Daarover later meer, in de laatste nieuwbrief van THIM, die in december 2021 te verwachten valt.

Met vriendelijk groet,
Marijke Beversluis

THIM muziektheater
augustus 2021